Website: www.logotherapy-ergotherapy.gr
Email: info@logotherapy-ergotherapy.gr

Υπηρεσίες

Παρέχονται υπηρεσίες Λογοθεραπείας & Ειδικής Αγωγής, σ' ένα φιλόξενο γραφείο, στο κεντρικό σημείο της Νέας Σμύρνης.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες αφορούν στην Πρόληψη - Αξιολόγηση - Διάγνωση και Θεραπεία των κάτωθεν δυσκολιών:

 • Εξελικτικές Γλωσσικές Διαταραχές, όπως Ειδική Γλωσσική Διαταραχή, Δυσφασία, Δυσπραξία, Δυσαρθρία, Φωνολογικές Διαταραχές
 • Διαταραχές στην ροή του λόγου, όπως Τραυλισμός
 • Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, όπως Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger, και Άλλες Πραγματολογικές Διαταραχές
 • Μαθησιακές Διαταραχές, Δυσλεξία, ΔΕΠΥ (Διαταραχές Ελλειμματικής Προσοχής &/ή Υπερκινητικότητα)
 • Βαρηκοΐα- Κώφωση
 • Νοητική Υστέρηση

Αξιολόγηση

Η Αξιολόγηση παρέχεται με έγκυρα και αξιόπιστα σταθμισμένα τεστ, αλλά και με μη σταθμισμένα στην Ελλάδα τεστ του εξωτερικού, όπως:

 • ΑνΟμιΛο 4 Ανιχνευτικό τεστ Διαταραχών Ομιλίας και Λόγου
 • PLS-3 pr test Αξιολόγηση Γλωσσικής Αντίληψης & Έκφρασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας
 • Derbyshire test Αξιολόγηση Γλωσσικής Αντίληψης & Έκφρασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας
 • CELF test Αξιολόγηση Γλωσσικής Αντίληψης & Έκφρασης
 • Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου
 • Peabody Δοκιμασία Αντιληπτικού Λεξιλογίου για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού
 • ERRNI test Εκφραστικής Αφηγηματικής Δεξιότητας & Ανάκλησης για παιδιά έως και ενήλικες
 • Δοκιμασία Φωνητικής & Φωνολογικής Εξέλιξης
 • Μέταφων τεστ, Μεταφωνολογικής Ανάπτυξης και Αναγνωστικής ετοιμότητας ως προς την Φωνολογική Επίγνωση
 • Action Picture test, για τη Συντακτική Δομή των προτάσεων
 • Αθηνά τεστ Διάγνωση Δυσκολιών Μάθησης
 • Εργαλείο Διαγνωστικής Διεύρυνσης Δυσκολιών στο Γραπτό Λόγο των Μαθητών Γ-ΣΤ τάξης Δημοτικού
Για κάθε παιδί ο ειδικός θα κρίνει, σύμφωνα με το ιστορικό, ποιο τεστ ταιριάζει να χορηγηθεί, ανάλογα με τις δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί.

Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης πραγματοποιείται, χωρίς χρέωση, σε προγραμματισμένο ραντεβού, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες των γονέων/ κηδεμόνων, με όσο πιο εμπεριστατωμένο και κατανοητό τρόπο. Το γραφείο μας συνεργάζεται και με άλλους ειδικούς, όπως παιδοψυχίατρο, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, ώστε να καλύψει τυχόν ανάγκες, που συνυπάρχουν με προβλήματα λόγου, ομιλίας και ειδικής διαπαιδαγώγησης.

Θεραπεία

Η Θεραπεία ορίζεται ύστερα από το αίτημα των γονέων, κατόπιν της ενημερωτικής συνάντησης, με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες του κάθε παιδιού.

Κατά την θεραπεία χρησιμοποιείται πλειάδα ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, με διάφορες μορφές όπως οπτικό υλικό, εικόνες, χρήση Η/Υ, εξειδικευμένα παιχνίδια και ακουστικό υλικό όπως κασέτες, βίντεο, ποιήματα κα.

Χρησιμοποιούνται πρότυπες μεθόδους, όπως:

 • H μέθοδος Touch & say, μια πολυαισθητηριακή μέθοδος για την ανάπτυξη του λόγου, της ομιλίας, της ανάγνωσης και της γραφής
 • Το σύστημα M.O.R.E που σχετίζεται με την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και στην στάση του σώματος (στοματοκινητικότητα, αναπνοή και οπτικοκινητικό συντονισμό)
 • Σύστημα Επικοινωνίας μέσω Ανταλλαγής Εικόνων PECS
 • Πρόγραμμα εναλλακτικής εκπαίδευσης, για παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, TEACCH, ώστε να βοηθηθούν μέσα από το ατομικό ημερήσιο πρόγραμμα, το σύστημα ατομικής εργασίας και μέσα από την οπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων
 • ΕΔΑΛΦΑ (Εργαλείο Διεπιστημονικής Ομάδας για την Αξιολόγηση του επιπέδου Λειτουργικότητας παιδιού στο φάσμα του Αυτισμού). Η Αξιολόγηση έχει ως σκοπό την εύρεση των ρεαλιστικών θεραπευτικών στόχων στους τομείς της ανάπτυξης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού
 • Συναισθηματικές & Κοινωνικές ιστορίες

Ακόμη, κατά τη θεραπεία ενισχύεται το παιδί να κάνει τις προσπάθειες του και να κινητοποιείται μέσα από παιχνίδια, τα οποία συμβάλουν σημαντικά στη καλή θεραπευτική σχέση με τον θεραπευτή.

Η θεραπεία εκτός από το να επικεντρώνεται στις αδυναμίες του παιδιού, είναι ολιστική. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται το παιδί σφαιρικά. Ενδυναμώνεται όλο το σύστημα του λόγου, σε όλους τους τομείς της γλώσσας και της επικοινωνίας, καθώς ενισχύεται να ανταποκρίνεται σε διεργασίες ποικίλες που απαιτούν γνωστικές λειτουργίες όπως αντίληψη, προσοχή, μνήμη εργασίας, ικανότητα επεξεργασίας κα.

Η θεραπεία έχει ως αιτία αλλά και ως αποτέλεσμα στην πλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να μάθει καινούριες συμπεριφορές, αλλά και οι θεμιτές συμπεριφορές, που ενισχύονται κατά την διάρκεια της θεραπείας, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αλλάξει. Έτσι πολύ συχνά παρατηρείται στα παιδιά που κάνουν λογοθεραπεία να μεταμορφώνονται σταδιακά και να αποκτούν νέες ικανότητες, που θα τους είναι χρήσιμες στο παρόν και στο μέλλον, όπως στο σχολείο.

Ακόμη, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα παιδιά βλέποντας ότι τα καταφέρνουν σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο θεραπευτικό πλαίσιο, χτίζουν μια πεποίθηση καλύτερη για τον εαυτό τους, αποκτούν καλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα τους ακολουθήσει για πάντα και θα σταματήσει η «ροπή της αποτυχίας».

Ενημέρωση Γονέων

Ενημερώσεις των γονέων πραγματοποιείται στο τέλος της συνεδρίας και δίδεται το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για επανάληψη στο σπίτι. Επίσης, οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται ανά τρίμηνο ή όποτε επιθυμούν, για την γενικότερη επίδοση του παιδιού τους σε μια συνάντηση που θα οριστεί με τον ειδικό.

Επίσης, αν επιθυμεί ο γονέας, δύναται η επικοινωνία του ειδικού με το σχολικό περιβάλλον, για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού, για την ενημέρωση του εκπαιδευτικού για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί και για τρόπους παρέμβασης που θα κάνουν καλύτερη τη διαβίωση του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον.

Ταμεία

Είναι δεκτά όλα τα ταμεία. Η διαδικασία για την πληρωμή των γονέων από τα ταμεία είναι η εξής. Ο γονέας στο τέλος του μήνα και εφόσον βέβαια διαθέτει γνωμάτευση-διάγνωση από το ταμείο του, θα καταθέτει μαζί με τα δικαιολογητικά που θα του δοθούν και την απόδειξη της παροχής λογοθεραπείας και άλλων θεραπειών στο ταμείο του, ώστε να του επιστραφεί ένα μέρος των χρημάτων που δαπάνησε για τις θεραπείες του παιδιού του.

Βιογραφικό

Η Καλλιόπη Γκούμα είναι λογοθεραπεύτρια και ειδικός προσχολικής αγωγής για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Γεννήθηκε το 1977 στην Ν. Σμύρνη. Τελείωσε το Γενικό Λύκειο της Εστίας Ν. Σμύρνης το 1995. Αποφοίτησε το 1998 από την Σχολή Παιδοκόμων - Βρεφοκόμων του Α. Συγγρού.

Το 2001 πιστοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ως διπλωματούχος «Ειδικός Προσχολικής Αγωγής για παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες». Το 2008 αποφοίτησε από το ΤΕΙ Πατρών, του τμήματος Λογοθεραπείας, με χαρακτηρισμό πτυχίου Λίαν Καλώς (Βαθμό 7,95). Ήταν μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές - ΕΨΥΠΕΑ.

Επίσης, εργάστηκε και σε άλλα Κέντρα Λογοθεραπείας για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές καθώς και στην υπηρεσία του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Έχει συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια με προφορικές παρουσιάσεις, όπως επίσης συνεχίζει να επιμορφώνεται και να εκπαιδεύεται σε νέες μεθόδους που προάγουν την επιστήμη της Λογοθεραπείας και την προσφορά της στον άνθρωπο.