Website: www.logotherapy-ergotherapy.gr
Email: kalgkouma@yahoo.gr

Βιογραφικό

Η Καλλιόπη Γκούμα είναι πτυχιούχος Λογοθεραπεύτρια, ειδικός προσχολικής αγωγής για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και διπλωματούχος του Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΜΠΣ ειδικής αγωγής-special education του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΕΚΠΑ στο τμήμα εκπαίδευσης και αγωγής στην προσχολική ηλικία ΤΕΑΠΗ.

Εκπαιδευθείσα στη μέθοδο “Touch and Say” (Αγγιξε και πες), “TEACCH”, “PRT Καίριες δεξιότητες”, στο σύστημα “ΜORE”, στο “attention autism”, στο“ Hanen “Teacher Talk”: Διεθνώς Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Hanen για Επαγγελματίες Πρώτης Παιδικής Ηλικίας, στην Αποκατάστασης των μαθησιακών δυσκολιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της κα Μαυροειδή Α.

Τέως διεπιστημονικό μέλος Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α και εθελόντρια στο παράρτημα του ΠΓΝΠΑ Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού στο τμήμα της κοινωνικής αναπτυξιακής ιατρικής.

Αποστολή

Το κέντρο μας έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση ενός κατάλληλα εξοπλισμένου, ζεστού, ασφαλούς και ευχάριστου περιβάλλοντος για παιδιά, έφηβους και τους γονείς τους. Ως άρτια εκπαιδευμένοι θεραπευτές σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και δια βίου καταρτισμένοι σε νέες επιστημονικές εξελίξεις, προλαμβάνουμε, αξιολογούμε και σχεδιάζουμε εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα, με σεβασμό στο κάθε παιδί και στην οικογένεια του.

Όραμα

Το όραμά μας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών και εφήβων και η απόκτηση αυτοπεποίθησης, χαράς και αυτοπραγμάτωσης, όπως και η ενημερωμένη και ενισχυτική υποστήριξη των γονέων- κηδεμόνων, μέσα από ειλικρινή, συνεργατική σχέση με στόχο την ενδυνάμωση τους. Στηριζόμενοι στα δυνατά σημεία των παιδιών και εφήβων δημιουργούμε σκαλωσιές για να εξαλείψουμε τις γνωστικές, μαθησιακές, συναισθηματικές, συμπεριφορικές αδυναμίες. Εργαλεία μας είναι η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η αισθητηριακή ολοκλήρωση, η ειδική μαθησιακή αποκατάσταση, η παιχνιδοθεραπεία, η ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων. Σταδιακά προσθέτονται δραστηριότητες, όπως μουσικοκινητική από μουσικοπαιδαγωγό, θεατρικό παιχνίδι και άλλες δημιουργικές ομαδικές ασχολίες που βασικό χαρακτηριστικό θα αποτελεί η συμπερίληψη.

Το παιδί αντιμετωπίζεται σφαιρικά.

Κατά τη θεραπεία, κινητοποιείται το παιδί, μέσα από το παιχνίδι, το οποίο συμβάλει στην καλή θεραπευτική σχέση με τον θεραπευτή, να κάνει τις προσπάθειες του και να πετυχαίνει τη μάθηση.

Η παρέμβαση, αν και στοχεύει στις δυσκολίες του παιδιού, είναι ολιστική. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί αντιμετωπίζεται σφαιρικά. Ενδυναμώνεται όλο το σύστημα του λόγου και της επικοινωνίας, καθώς και γνωστικές λειτουργίες όπως αντίληψη, προσοχή, μνήμη εργασίας, ικανότητα επεξεργασίας, η αδρή και λεπτή κινητικότητα, τα αισθητηριακά υποσυστήματα, οι επιτελικές ικανότητες, η φαντασία , η ικανότητα επίλυσης προβλήματος, η εκμάθηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής, κ.ά.

Παράλληλα, ενισχύονται σε ομαδικές συναντήσεις αλληλεπιδράσεις παιδιών με στόχο την αύξηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, το παιχνίδι, το κίνητρο, τη βελτίωση επιτελικών δεξιοτήτων, την γλωσσική έκφραση.

Η θεραπεία είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι η πλαστικότητα δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να μάθει νέες συμπεριφορές, αλλά και οι θεμιτές συμπεριφορές, που ενισχύονται κατά την διάρκεια της θεραπείας, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αλλάξει. Έτσι πολύ συχνά, παρατηρείται στα παιδιά, κατά τη διάρκεια της θεραπείας να μεταμορφώνονται σταδιακά, να αποκτούν νέες δεξιότητες σε όλους τους τομείς που θα επηρεάσει τη κοινωνική τους ζωή και λειτουργικότητα μέσα από την αυτοεκτίμηση και συναίσθημα επιτυχίας «τα καταφέρνω».

Τα παιδιά βλέποντας ότι τα καταφέρνουν σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο, χτίζουν καλύτερη αυτοπεποίθηση, αποκτούν καλύτερη αυτοεκτίμηση, οι οποίες τους ακολουθούν για πάντα .



Αξιολόγηση

Η Αξιολόγηση παρέχεται με έγκυρα και αξιόπιστα σταθμισμένα τεστ, αλλά και με μη σταθμισμένα στην Ελλάδα τεστ του εξωτερικού, όπως:

  • ΑνΟμιΛο 4 Ανιχνευτικό τεστ Διαταραχών Ομιλίας και Λόγου
  • PLS-3 pr test Αξιολόγηση Γλωσσικής Αντίληψης & Έκφρασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • Derbyshire test Αξιολόγηση Γλωσσικής Αντίληψης & Έκφρασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • CELF test Αξιολόγηση Γλωσσικής Αντίληψης & Έκφρασης
  • Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου
  • Peabody Δοκιμασία Αντιληπτικού Λεξιλογίου για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού
  • ERRNI test Εκφραστικής Αφηγηματικής Δεξιότητας & Ανάκλησης για παιδιά έως και ενήλικες
  • Δοκιμασία Φωνητικής & Φωνολογικής Εξέλιξης
  • Μέταφων τεστ, Μεταφωνολογικής Ανάπτυξης και Αναγνωστικής ετοιμότητας ως προς την Φωνολογική Επίγνωση
  • Action Picture test, για τη Συντακτική Δομή των προτάσεων
  • Αθηνά τεστ Διάγνωση Δυσκολιών Μάθησης
  • Εργαλείο Διαγνωστικής Διεύρυνσης Δυσκολιών στο Γραπτό Λόγο των Μαθητών Γ-ΣΤ τάξης Δημοτικού
Για κάθε παιδί ο ειδικός θα κρίνει, σύμφωνα με το ιστορικό, ποιο τεστ ταιριάζει να χορηγηθεί, ανάλογα με τις δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί.

Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης πραγματοποιείται, χωρίς χρέωση, σε προγραμματισμένο ραντεβού, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες των γονέων/ κηδεμόνων, με όσο πιο εμπεριστατωμένο και κατανοητό τρόπο. Το γραφείο μας συνεργάζεται και με άλλους ειδικούς, όπως παιδοψυχίατρο, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, ώστε να καλύψει τυχόν ανάγκες, που συνυπάρχουν με προβλήματα λόγου, ομιλίας και ειδικής διαπαιδαγώγησης.

Θεραπεία

Η Θεραπεία ορίζεται ύστερα από το αίτημα των γονέων, κατόπιν της ενημερωτικής συνάντησης, με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες του κάθε παιδιού.

Κατά την θεραπεία χρησιμοποιείται πλειάδα ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, με διάφορες μορφές όπως οπτικό υλικό, εικόνες, χρήση Η/Υ, εξειδικευμένα παιχνίδια και ακουστικό υλικό όπως κασέτες, βίντεο, ποιήματα κα.

Χρησιμοποιούνται πρότυπες μεθόδους, όπως:

  • H μέθοδος Touch & say, μια πολυαισθητηριακή μέθοδος για την ανάπτυξη του λόγου, της ομιλίας, της ανάγνωσης και της γραφής
  • Το σύστημα M.O.R.E που σχετίζεται με την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και στην στάση του σώματος (στοματοκινητικότητα, αναπνοή και οπτικοκινητικό συντονισμό)
  • Σύστημα Επικοινωνίας μέσω Ανταλλαγής Εικόνων PECS
  • Πρόγραμμα εναλλακτικής εκπαίδευσης, για παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, TEACCH, ώστε να βοηθηθούν μέσα από το ατομικό ημερήσιο πρόγραμμα, το σύστημα ατομικής εργασίας και μέσα από την οπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων
  • ΕΔΑΛΦΑ (Εργαλείο Διεπιστημονικής Ομάδας για την Αξιολόγηση του επιπέδου Λειτουργικότητας παιδιού στο φάσμα του Αυτισμού). Η Αξιολόγηση έχει ως σκοπό την εύρεση των ρεαλιστικών θεραπευτικών στόχων στους τομείς της ανάπτυξης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού
  • Συναισθηματικές & Κοινωνικές ιστορίες

Ακόμη, κατά τη θεραπεία ενισχύεται το παιδί να κάνει τις προσπάθειες του και να κινητοποιείται μέσα από παιχνίδια, τα οποία συμβάλουν σημαντικά στη καλή θεραπευτική σχέση με τον θεραπευτή.

Η θεραπεία εκτός από το να επικεντρώνεται στις αδυναμίες του παιδιού, είναι ολιστική. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται το παιδί σφαιρικά. Ενδυναμώνεται όλο το σύστημα του λόγου, σε όλους τους τομείς της γλώσσας και της επικοινωνίας, καθώς ενισχύεται να ανταποκρίνεται σε διεργασίες ποικίλες που απαιτούν γνωστικές λειτουργίες όπως αντίληψη, προσοχή, μνήμη εργασίας, ικανότητα επεξεργασίας κα.

Η θεραπεία έχει ως αιτία αλλά και ως αποτέλεσμα στην πλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να μάθει καινούριες συμπεριφορές, αλλά και οι θεμιτές συμπεριφορές, που ενισχύονται κατά την διάρκεια της θεραπείας, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αλλάξει. Έτσι πολύ συχνά παρατηρείται στα παιδιά που κάνουν λογοθεραπεία να μεταμορφώνονται σταδιακά και να αποκτούν νέες ικανότητες, που θα τους είναι χρήσιμες στο παρόν και στο μέλλον, όπως στο σχολείο.

Ακόμη, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα παιδιά βλέποντας ότι τα καταφέρνουν σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο θεραπευτικό πλαίσιο, χτίζουν μια πεποίθηση καλύτερη για τον εαυτό τους, αποκτούν καλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα τους ακολουθήσει για πάντα και θα σταματήσει η «ροπή της αποτυχίας».

Ενημέρωση Γονέων

Ενημερώσεις των γονέων πραγματοποιείται στο τέλος της συνεδρίας και δίδεται το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για επανάληψη στο σπίτι. Επίσης, οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται ανά τρίμηνο ή όποτε επιθυμούν, για την γενικότερη επίδοση του παιδιού τους σε μια συνάντηση που θα οριστεί με τον ειδικό.

Επίσης, αν επιθυμεί ο γονέας, δύναται η επικοινωνία του ειδικού με το σχολικό περιβάλλον, για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού, για την ενημέρωση του εκπαιδευτικού για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί και για τρόπους παρέμβασης που θα κάνουν καλύτερη τη διαβίωση του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον.

Ταμεία

Είναι δεκτά όλα τα ταμεία. Η διαδικασία για την πληρωμή των γονέων από τα ταμεία είναι η εξής. Ο γονέας στο τέλος του μήνα και εφόσον βέβαια διαθέτει γνωμάτευση-διάγνωση από το ταμείο του, θα καταθέτει μαζί με τα δικαιολογητικά που θα του δοθούν και την απόδειξη της παροχής λογοθεραπείας και άλλων θεραπειών στο ταμείο του, ώστε να του επιστραφεί ένα μέρος των χρημάτων που δαπάνησε για τις θεραπείες του παιδιού του.